A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Пісочинської селищної ради

Писанкарство- давня традиція українського народу

Дата: 07.05.2024 08:30
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

Писанкарство. Яйце у різних народів світу асоціюється із початком життя, зародком Всесвіту. Наші предки вбачали у цьому неабиякий сенс. У давні часи кожна українська жінка вміла робити писанки.

Навесні, коли все живе відроджується, українка сідала «оновлювати світ». Вона готувала непочату воду, непочатий вогонь, нові горщики, нові полотняні серветки, бджолиний віск, свічку, натуральні фарби, розламану надвоє кісточку-вилку з півнячих грудок. Вогонь добував господар дому, а до інших предметів ніхто, окрім господині, не мав права торкатися.

З плином часу ритуал дещо спростився, але традиція залишилася незмінною.

Напередодні свята Великодня керівник гуртка декоративно-прикладного мистецтва «Слобожанські мотиви» Наталія Олександрівна Ячіна провела майстер-клас по розпису писанок із вихованцями Пісочинського центру дитячої та юнацької творчості «Імпреза».

Святкова атмосфера та творчий процес піднімали настрій, а результат не змусив себе довго чекати. Учасниці майстер-класу навчилися правильно тримати писачок, працювати з воском та фарбами, а також ознайомилися з різними орнаментами писанок.

Українськи традиції, що передаються з покоління в покоління…

У народі кажуть: «Світ існує доти, поки живе писанка». Тож будемо і надалі зберігати тисячолітні традиції наших предків і не забувати, наскільки багатою є українська культура.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень