A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Пісочинської селищної ради

Перший сніг та веселощі: головні правила безпеки для дітей у зимню пору

Дата: 27.11.2023 11:01
Кількість переглядів: 103

Падав сніг на поріг, а разом з ним почастішали падіння з гірок, лиш та санок. Розповідаємо, як уникнути травматизму під час дитячих зимових забавок та ділимося цікавими ідеями дозвілля.

Цього року зима прийшла до нас трохи раніше — перший сніг випав вже наприкінці листопада. Канікули теж вже дуже близько, тому важливо розповісти дитині про можливі ризики та небезпеки, які можуть чекати його на слизькому зимовому шляху. Ми вирішили нагадати їх у нашому матеріалі.

Як дотримуватись правил безпеки на вулиці?

Найголовніше, що потрібно зробити — це розповісти дитині про небезпеку склизьких автомобільних доріг. Важливо сказати, що не варто перебігати дорогу, якщо поруч їде машина. Окрім того, варто придбати сітловідбивальні жилети або спеціальні наліпки на одяг (однак їх має бути більш як три). Також попередьте дитину, що не варто бігати на слизьких тротуарах та ходити близько до краю даху, адже звідти можуть впасти бурульки.

Безпеки зимових розваг

Катання на лижах, санках, ковзанах — улюблена забавка дітей взимку. Однак це не тільки цікаво, але й надзвичайно травмонебезпечно. Тому варто нагадати головні правила таких розваг:

  • Тримайте дистанцію, якщо ви перебуваєте на пагорбі з лижами, сноубордами або будь-яким іншим знаряддям.

  • Переконайтеся, що створена вами доріжка не знаходиться близько до проїжджої частини.

  • Під час катання необхідно дотримуватися напрямку катання, щоб не зіткнутися з іншими.

  • Перевірте пагорб на предмет будь-яких непередбачених перешкод — каміння, кубиків льоду або будь-яких інших предметів, які можуть спричинити травми спини під час спуску вниз.

Також варто придбати захисний шолом, наколінники та налокітники. Це захистить від травм голову, руки та ноги.

Безпека на льоду

Змерзлі водойми так і притягують до себе любителів катання на ковзанах та санях. Тут варто памʼятати: на перший лід виходити заборонено, адже зазвичай він крихкий та небезпечний. 
Гратися та кататися на ковзанах можна, якщо лід товщиною сягає не менше 25 см, однак все одно краще не спокушати долю і відвідати ковзанку, де за безпекою слідкують робітники і є безліч засобів для безпечного катання. І найголовніше: памʼятайте, що ви є головним прикладом для дитини, тому краще не лізти на лід самостійно.

Гірлянди, феєрверки та ялинки: безпека під час свят

День святого Миколая цього року ми вперше відзначатимемо 6 грудня, за новим стилем. Тому у магазинах вже безліч гірлянд, свічок, бенгальських вогників та інших гарних, але небезпечних прикрас. Дітей це захоплює, а от дорослих лякає, адже всі ці речі є вогненебезпечними. Важливо памʼятати кілька правил:

  1. Вогонь дітям не іграшка! Тому не варто дозволяти їм запалювати свічки самостійно. 

  2. Не розміщуйте легкозаймисті предмети близько до свічок та гірлянд.

  3. Усі гірлянди та електричні вогники варто вимикати, коли виходите з дому.

  4. Запускати феєрверки в Україні на період воєнного стану заборонено взагалі, тому краще їх навіть не купувати й не зберігати вдома.  

Памʼятка для дітей: як покликати на допомогу у разі небезпечної ситуації

Нагадайте дитині, що робити, якщо сталася аварія:

  1. Телефонуйте до служби порятунку – 101 або 103.

  2. Треба розповісти ДЕ, ЩО і ЯК сталося.

  3. На запитання диспетчера необхідно все правдиво відповісти.
    В Україні також працює номер 112, де фахівці зʼєднають з необхідною групою реагування.

  4. Усі екстрені номери варто розмістити на видному для дитини місці та вбити у швидкий набір разом з телефонами батьків.

Три цікаві забавки з дітьми, коли снігу ще мало для снігової баби

Хоча й на вулиці вже випав сніг, все ж його занадто мало для того, щоб ліпити сніговичків чи грати у сніжки. Проте, декілька цікавих, а головне — безпечних, забавок, можна придумати.

  • Гра у сліди. На припорошених тротуарах та галявинах лежить сніг, а на ньому постійно зʼявляються чиїсь загадкові сліди. Може, це ворона? А може собака? Спробуйте розгадати цю забавку разом з дитиною, буде цікаво та пізнавально!

  • Малюнки на снігу. Чому б не влаштувати справжню виставку дитячої творчості? Малювати можна палицями, руками, а ще — водою з фарбою, тоді малюнки будуть ще й різноколірні!

  • «Ice lol» та крижані «яйця драконів». Це дуже цікавий сюрприз для малят, проте робити його треба у декілька етапів. Спочатку береться повітряна кулька, всередину якої вкладають ляльку або іншу цікаву річ. Потім у кульку наливають воду, розбавлену з фарбою та виставляють на мороз. За кілька годин їх треба перегорнути. 
    Усього вони мають полежати 5-6 годин, після чого варто обережно розрізати кульку, дістати звідти кольоровий мʼячик і загорнути його у фольгу. Для дитини це буде цікава забавка — що ж знаходиться всередині такого чарівного «яйця»?

  • Картини зі сніжок. Кора дерев дуже гарно тримає сніг у купі, так само як паркани та стіни будинку. Вдавленими сніжками можна зробити котиків, птахів, динозаврів та монстриків. Можна намалювати навіть просто смішну пику — і забавка готова!

/Всеосвіта.ua/


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень